Roskat pois pellosta!

Tästä aiheesta minun piti kirjoittaa jo kun kävimme Intiassa viime marraskuussa mutta se on jäänyt. Mutta nyt – roskat! Matun oli erään järjestövierailun innoittaman alkanut meille yllätyksenä suunnitella ”roskakori-projektia”. Pohjustetaan vähän. Intiassa vierailleet tietävät että koko Intia on intialaisille roskakori, kaatopaikka.

Tällä tarkoitan sitä että kaikki asiat mitä voi kuvitella ostavansa, on pakattu joko yksittäispakkauksiin tai jotenkin kaameaan muoviin tai foliontapaiseen – kertakäyttöshampoot, yksittäispakatut karkit, pienet keksi- ja sipsipaketit, pullat, teekipot ym ym. Ja nämä kaikki jätökset heitetään huoletta, ilman minkäänlaista tunnontuskaa (ok tietämystä) juurikin siihen missä kulloinkin satutaan olemaan. HUH! Paikoittain ja paljon kadut, ojat, pihat, lammet, ovat haisevia jätekasoja ja -liejua. Jopa ihmisten omat pihamaat ovat täynnä roskaa, aika ajoin roskat kasataan suurpiirteisesti yhteen ja poltetaan pois.

DSC_1045
p.s. Tämä kuva EI ole Ateswartalasta

Viime käynnillä Kalkutassa tosin huomasimme jonkinlaiset roska-auton käyvän esim. Matunin kodin lähettyvillä keräämässä roskia kaatopaikalle (?), mikä oli uutta. Matunin kanssa on koko tuntemamme ajan ollut puhetta tästä ympäristöasiasta ja todentotta vuosien keskustelujen jälkeen Matunin perheellekin ilmeistyi (jo jokunen vuosi sitten) roskakori sen sijaan että roskat viskattaisiin pihalle. Keskustelusta syntyi ensin huvitus, sitten ymmärrys, oivallus ja lopuksi käytäntö. Olen ylpeä! Vielä onnellisempi olen tästä, että Matun todella on ymmärtänyt Annin ja minun alkuperäisen ideologian Canelipuuta perustaessamme, että kaikki toimintamme olisi mahdollimman ekologista, niiden tietojen ja taitojen puitteissa joita meillä on käytettävissämme. Hän siis itse kehitti Ateswartalan kylään ”roskakori-projektin”!

DSC_8802

Marraskuun 2013 alussa Matun, opet ja follow up-ohjelman lapset veivät ympäri Ateswartalan kylää 12 itsetehtyä roska-astiaa ja aloittivat levittämään tietoisuutta kaikille kyläläisille roskaamisen vaikutuksista ympäristölle. Älkää heittäkö roskia enää maahan! Roskat pilaavat luonnon ja riisipeltomme – riisisato heikkenee. Olemme laittaneet roska-astioita, käyttäkää niitä, laittakaa niihin roskat!

DSC_8803

Matunin ajatuksena pidemmällä tähtäimellä on roskaton kyläympäristö, kaikilla perheillä oma roska-astia ja tietoisuus etenkin nuovin ja metallin vaikutuksesta ympäristöön. Follow up -ohjelmamme lapset (ne yläasteelaiset) ovat vastuussa roska-astoiden tyhjentämisestä kaksi kertaa viikossa. Voitte kuvitella lasten olevan erittäin ylpeitä tehtävästään! Matun mietti, että ottamalla lapset mukaan projektiin he oppivat jo pienestä pitäen tärkeitä ympäristöasioita ja ajan kuluessa asiat luonnistuvat jo sisäsyntyisesti. Hyvä Matun!DSCN0995

Millaista palautetta tämä sitten on saanut Ateswartalassa? No tästä roskaamisasioiden esiinottamisesta on tykätty kylässä erittäin paljon! Kyläläiset ovat kiitelleen Matunia että keksikin laittaa roska-astioita ja että vielä koululaisemme ne tyhjentävät – ei synny kustannuksia kellekkään. On toivottu kylään vielä enemmänkin roskiksia ja jopa naapurikylään asti. Kannustimme Matunia neuvomaan ettei se nyt niin kovin vaikeaa ole itsekin perustaa omaa roska-astiaa :). Lähikylien ”kaupunginvaltuutettu” on myös tullut henkilökohtaisesti antamaan hyvää palautetta toiminnasta. Jes! Hyvä! Ainut mikä mietityttää on se, että roskat sitten poltetaan kun ne on kerätty yhteen. Toisaalta, ei ole tiedossa muitakaan vaihtoehtoja, vai onko? Jos jollain on syvempää tietämystä Intian roskan kierrätysmahdollisuuksista on otahan yhteyttä! – Katja

 

  1 comment for “Roskat pois pellosta!

Comments are closed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: