Siitä päivästä lähtien, kun koululounas aloitettiin vuoden 2014 syyskuussa, on ruokailu ollut mieluisa osa lasten kouluarkea. Opettajat ovat tehneet selkeän havainnon kiinnostuksen kasvusta opiskelua kohtaan, mikä näkyy muun muassa suurempana päivittäisenä opiskelijamääränä, sekä tarkkaavaisuuden parantumisena. Lapset ovat myös hyvinvoivempia ja terveempiä. Tyypillinen tapa Intiassa on, että ruoka nautitaan käsin syötynä. Alle kouluikäisiä vanhemmat usein syöttävät kotona, joten koulussa opitaan myös tämä taito, syömään itsenäisesti omin käsin. Pienestä pitäen lapset myös kasvavat oppimaan käsien pesun tärkeyden. Mikä itsessään vaikuttaa myönteisesti terveyteen.
Kouluateriana tarjottavan hotchpotchin valmistavat päivittäin koulun kolme kokkia, Putul, Bondona sekä Kanai. Kokit kokevat työnsä tärkeäksi, sillä he valmistavat ruoan kaikille koululaisille. Koululounas on tärkeä osa päivää ja tukee lasten hyvinvointia!
Kouluruokana tarjottava hotchpotch on eräänlainen vihanneksia, riisiä ja linssejä sisältävä pataruoka. Käytettävä resepti muokkautuu vihannessesongin mukaan, siihen vaikuttaa meneillään oleva sesonki saatavuuteen, että hintaan. Tavallisesti käytettäviä kasviksia ovat muun muassa kukkakaali, erilaiset kurpitsat, tomaatti, peruna, pavut ja herneet. Myös munakoiso ja vihannesbanaani löytävät tiensä joskus hotchpotchiin. Sipuli ja inkivääri ovat aina osa reseptiä. Tällä hetkellä on perunoiden saatavuus parhaimmillaan. Perunoiden hinta on nyt 0,14 euroa kilolta ja kesään päin mentäessä ja sesongin vaihtuessa perunan hinta kasvaa 0,75 euroon asti kilolta.
Koulun keittiötilassa kokit valmistavat kouluaterian suuressa padassa, puilla lämmitettävällä maauunilla. Keittiöstä löytyvä sekoittamiseen käytettävä väline ’khunti’ ja pilkkomisen apuna toimiva ’boti’ ovat yleisiä välineitä myös bengalilaisessa kotikeittiössä. Maukkaan hotchpotchin salaisuus on tuoreet vihannekset ja maustaminen. Koulun kokeista Kanai ja Bondona ostavat kouluruokailuun tarvittavat erilaiset vihannekset Ateswartalan paikallisilta viljelijöiltä. Suuremmat määrät, kuten 50-100 kg säkeissä tuotava riisi tuodaan autolla. Matunin sekä koulukomiteaan kuuluva Anukul järjestävät yleensä tämän kaltaiset, suuremmat ruokamäärien hankinnat. Läheisestä kaupungista Raidighista tuodaan ainoastaan tarvittavat mausteet, linssit ja ruokaöljy, mitä ei ole mahdollista hankkia paikallisilta viljelijöiltä.
Kouluaterian hinnaksi muodostuu noin 10 settiä yhdeltä lapselta, jolloin päiväbudjetiksi muodostuu noin 11-13 euroa. Matun laatii kouluruokailun budjetin ja tämän hetkinen kouluruokailubudjetti on säilynyt samana
kolmen vuoden ajan. Minimibudjetin on riitettävä, sillä hinnat nousevat vähitellen korkeammaksi. Riisin ollessa kilohinnaltaan aikaisemmin 0,15 – 0,20 euroa, on hinta lähes triplaantunut, riisin ollessa nyt noin 0,60 euroa kilolta.
Uutena asiana kouluruokailuun sisällytettiin lusikkakokeilu. Opettaja Anita jakoi lusikat kaikille oppilaille lounasta varten. Oppilaat kertoivat pitäneensä lounaan syömisestä lusikan kera, joten jatkossa lounas voidaan nauttia käyttäen apuna lusikkaa. Oppilaiden myönteisen mielipiteen lisäksi muita hyviä puolia ovat hygieenisuus ja lasten ei tule nyt poltettua suuta ja sormia ruoan ollessa usein todella kuumaa. Lusikallinen kuumaa hotchpotchia jäähtyy herkemmin. Syöminen lusikalla on myös helpompi vaihtoehto, sillä hotchpotch-pata nestepitoisempi kuin toisena vaihtoehtona toisinaan tarjottava riisi ja kasvis-linssikeitto. Käsin syöminen säilyy edelleen tämän lounasvaihtoehdon kohdalla.
Hotchpotchia pienten koululaisten kanssa. Yleensä opettajien kanssa syömme vasta koululaisen lounaan jälkeen, mutta välillä on kiva liittyä pienten oppijoiden seuraan.
Aterian päätteeksi koululaiset huuhtelevat omat lautasensa ja pienen tauon jälkeen onkin koulupäivää hyvä jatkaa täydellä vatsalla. Lasten, kokkien sekä opettajien yhteinen mielipide on, että on hyvä saada kouluruokaa, sillä muutoin olisi todella pitkä aika olla ilman ruokaa ja se kävisi raskaaksi. On todella hyvä, että ateria saadaan koulun puolelta, sillä tämä takaa ainakin yhden varman aterian.
Kouluruokailun lisäksi kokeilimme lasten kanssa myös hieman erilaisempaa reseptiä. Valokuvasuunnistuksen yhteydessä keräsimme aineksia, mitä kaikkea tarvitaan kivaan koulupäivään ~ kivan koulupäivän resepti.
Kivan koulupäivän resepti kuuluu näin:
1. kourallinen ideoita
2. kupillinen ahkeruutta
3. hyppysellinen positiivisuutta
4. kupillinen mielikuvitusta
5. lusikallinen ponnisteluja
6. runsaasti ystävällisyyttä
7. sylin täydeltä uteliaisuutta
8. kupillinen yhteistyötä
9. lusikallinen iloa ja ystävyyttä
10. kourallinen tasapuolisuutta
Sekoittakaa kaikki ainekset ja nauttikaa iloisista koulupäivistä!
Reseptiä voi aina hyödyntää myös muiden päivien kohdalla ~ Paljon terveisiä ja mukavia hetkiä!
Niina, Vaihto-oppilas, työharjoittelija
(Nyt jo tosin takaisin Suomessa)