Me, Anni ja Matti, vietimme viikon Canelipuun perustaman Ateswartalan koulun oppilaiden parissa Länsi-Bengalissa ja pääsimme näkemään läheltä suomalaislahjoitusten turvin pyörivän kyläkoulun arkea. Samalla opimme, miten Intian koulutusjärjestelmä toimii ja miten uskomattoman upeaa työtä Canelipuu tekee Intiassa.
Jopa 12 miljoonaa lasta jää ilman koulutusta
Intiassa arvioilta 12 miljoonaa kouluikäistä lasta jättää peruskoulun kesken (Unesco 2014). Syinä ovat usein huono opetuksen taso, pitkät koulumatkat ja taloudelliset haasteet. Canelipuun Intian koordinaattori Mrityunjay ”Matun” Mondal kertoo (Katso tästä Matunin haastattelu englanniksi: https://youtu.be/vRB9WM8k7t8 ), että valtion kouluissa voi olla satoja oppilaita mutta vain kaksi opettajaa, jotka ovat usein poissa töistä ja epämotivoituneita. Suurimmassa osassa kouluja ei ole kouluruokaa, vessoja eikä puhdasta vettä. Varsinkin maaseudulla kouluihin voi olla useiden kilometrien matka, joihin köyhien perheiden lapset joutuvat kävelemään. Lapsia tarvitaan usein myös kotitöissä, joten koulun kesken jättäminen, varsinkin aikaisin avioituville tytöille, on hyvin yleistä.
Canelipuu auttaa jo 250 lasta opintojen alkuun
Canelipuu syntyi suomalaisten Katjan, Rauolin ja Annin sekä Intialaisen Matunin halusta auttaa Intian köyhien kylien lapsia, joiden perheet elävät jopa alle eurolla päivässä. Ateshwartalan kylässä oli muinoin koulu, mutta sen toiminta oli hiipunut ja vuosikausiin suurin osa kylän lapsista ei ollut käynyt koulua. Suomalaisten lahjoitusten turvin koulu saatiin rakennettua uudelleen ja toimintaan vuonna 2009. Nyt koulussa käy 140 oppilasta esikoulusta 4 luokkaan ja lisäksi aamuisin 100 entistä oppilasta saa koulun follow-up ohjelman myötä tukea yläkouluopintoihinsa.
Alle 100 eurolla lapsi kouluun vuodeksi
Länsimaalaisesti ajateltuna 140 lapsen koulun ja 100 hengen follow-up ohjelman pyörittäminen kuulostavat todella kalliilta. Todellisuudessa koulu pyörii noin 14000 eurolla vuodessa. Tämä tarkoittaa että laskutavasta riippuen se on oppilasta kohden vain 60-100 euroa vuodessa. Budjetista jopa kolmasosan haukkaa lounas, mutta Matunin mukaan se on monelle oppilaalle ja heidän köyhille perheille tärkeä syy lähettää lapsi kouluun.
”Jos lounasta ei olisi, iso osa jäisi kotiin kotitöihin. Lisäksi, tyhjällä vatsalla ei voi tapahtua oppimista.” Matun kertoo.
Mikäli koululle saataisiin enemmän rahoitusta suomalaisilta lahjoittajilta, voisi sitä kehittää monin tavoin. Opettajille voitaisiin maksaa normaalia palkkaa, joka on tällä hetkellä vain noin 40 euroa kuussa. Lounasbudjettia voitaisiin lisätä, jolloin olisi varaa monipuolisempaan ruokaan. Voitaisiin panostaa kouluterveydenhuoltoon ja peruskoulun jälkeen oppilaille voitaisiin tarjota myös ammatillisia opintoja. Myös uusien koulujen perustaminen on tulevaisuuden haaveissa.
Kouluviikko Ateswartalassa
Vietimme viikon koululla oppilaiden arkeen tutustuessa ja opetimme heille muutamia suomalaisia leikkejä ja tiiminrakennusharjoituksia. Aamuisin opetimme follow-up oppilaille englantia. Katso tästä video kouluviikosta Intiassa
Miten voit auttaa?
Jo 10-20 euroa kuussa on iso apu, sillä koulun arjen pyörittämiseksi ja toiminnan kehittämiseksi kaivataan jatkuvasti lisää kuukausilahjoittajia. Myös yksittäiset lahjoitukset ovat tervetulleita, sillä niitä tarvitaan investointien, kuten korjaustöiden, oppikirjojen ja koulupukujen hankintaan.
Kuukausilahjoittajaksi voit ryhtyä tekemällä kuukausittain toistuvan tilisiirron tilille FI97 5721 9420 1717 93 viitenumerolla 240909. Myös yksittäiset lahjoitukset ovat tervetulleita.
Terveisin,
Anni ja Matti
p.s. Meidän maailmanympärysmatkasta voit lukea osoitteesta https://happinessinabackpack.com/