Kouluruokailu Meidän Koulussa

Kouluruokailulla on tärkeä osuus jokaisen lapsen koulupäivässä. Täällä pääset seuraamaan, kuinka koulullamme ruoka matkaa pelloilta pöytään.

.

Kouluruokakampanjamme aikana 13.7. – 23.8.2020 keräämme varoja ruokailun järjestämiseksi. Tästä pääset tutustumaan kampanjaan: http://www.canelipuu.com/kampanja/

.

Lähiruokaa paikallisilta viljelijöitä

Koululle hankittava ruoka tulee tavallisesti alueen lähipelloilta, joten se on paikallisten viljelijöiden kasvattamaa lähiruokaa. Ateswartalan kylässä on laajat riisipellot ja kasviksia viljellään monipuolisesti. Kyläiset arvostavat suuresti kouluamme, joten myös paikallisille viljelijöille koulumme mieluisa ostaja. Tämän satokauden kasviksia alueella ovat oranssit kurpitsat, peruna, tomaatti ja kesäkurpitsa. 🍠🥕🥒

Toukokuussa koulumme alueelle iskeneen voimakkaan syklonin viljelysmaille nostattaman suolaisen meriveden vuoksi viljely ei entiseen tapaan vielä onnistu, Siksi nämä kasviset ja riisi sekä linssit joudutaan pääosin tällä hetkellä tuomaan kylää lähimpänä sijaitsevasta Raidighin kaupungista. Ruuan hankaloituneen saatavuuden ja koronavirustilanteen aiheuttaman hinnannousun vuoksi tilanne on tällä hetkellä kyläläisille vaikea. Meneillään olevien monsuunisateiden odotetaan kuitenkin huuhtovan alueen jälleen viljelykelpoiseksi. Koululta saadun arvion mukaan viljelyn uskotaan palautuvan aiemman tasoiseksi noin kahden kuukauden kuluessa.

Yleisen ruoan hinnannousun vuoksi ruoan hinta on tällä hetkellä noin nelinkertainen. Hinnan odotetaan kuitenkin palaavan maltillisemmaksi noin kuukauden kuluessa. Olemme jo matkalla kohti aiemmin vallinnutta tilannetta ja usko parempaan on luja. Yhteispeli ja talkoohenki auttavat myös tässä! 🧡

.

100 kiloa riisiä!

Määrästä riittää moneen kouluateriaan. Länsi-Bengalissa riisi kuuluu lähes jokaiseen ateriaan. Se on ruokailun perusta. 100 kiloa riisiä! Siitä määrästä riittää moneen kouluateriaan. Länsi-Bengalissa riisi kuuluu lähes jokaiseen ateriaan. Se on ruokailun perusta. 🍚🌾

Koulullemme ostetaan tavallisesti riisiä 100 kilon erissä paikallisilta viljelijöitä. Riisinviljely on pääelinkeino Ateswartalan maalaiskylässä. Se tarjoaa töitä useimmille kyläläisille. Riistipelloilla työskentelevät sekä naiset ja miehet. Kiireisimpänä sadonkorjuuaikana myös lapset saattavat olla osan aikaa vanhempiensa apuna.

Vuoden aikana on parhaimmillaan neljä satokautta. Toukokuisen Amphan-sykloni takia tänä vuonna tullaan menettämään kaksi satoa. Sykloni nostatti merivettä pelloille. Paikallisten viljelijöiden mukaan seuraavaa satoa voidaan odottaa joulu-tammikuun aikaan. Sen vuoksi useimpien perheiden on tällä hetkellä käytettävä ruokavaroja erityisen säästeliäästi.

Vanhemmat toivovat lapsiensa saavan hyvän tulevaisuuden. Riisipelloilla tehtävä työ on erittäin raskasta. Lisäksi tulot jäävät hyvin niukaksi. Koulutus tuo enemmän valinnan mahdollisuuksia tulevaisuuden suhteen.

Ilo onkin myös kertoa, että oppilaamme ovat saaneet päättötodistukset hyvillä arvosanoilla, joista kahdella 10 luokkalaisista tytöistämme huippuarvosanat A+ Onnittelut heille ja kaikille ahkerille opiskelijoille! 💐

.

Koulumme kokit

Koulussamme on kolme kokkia. He ovat rouvat Bondona ja Putul ja herra Kanai. He kokevat tekevänsä tärkeää työtä, sillä he valmistavat ruoan kaikille koululaisillemme. 🍚🍲🥬

Koululounas on tärkeä osa päivää ja tukee monipuolisesti lasten hyvinvointia. Kolmikkomme pyrkii valmistamaan terveellistä ja laadukasta ravintoa. Päivän alkaessa kokit jakavat päivän tehtävät ja kouluateria valmistuu hyvässä yhteistyössä.

Olemme pystyneet tarjoamaan maksuttoman kouluaterian koulullamme vuodesta 2014 lähtien. Näihin päiviin saakka Ruokabudjetti on säilynyt lähes samana. Haluisimme tarjota lapsille lämpimän aterian joka päivä nykyisen kolmen viikkoaterian sijaan.

Kouluateriamme ovat ”hotchpotch” -pataruokaa tai maukasta Dal-linssikastiketta ja riisiä. Kokit toivovat, että jokaiselle lapselle voitaisiin tarjota yksi kananmuna viikossa.

.

Intiassa on makua. Mausteissa on se juju! 😉

Intialaiset saavat ruuan maistumaan ja chiliä harvoin säästellään. 🌶🌶🌶

🖐 Viiden mausteen ”panch phoron” on suosituin mausteseos Länsi-Bengalissa. Se kuuluu jokaisen perheen keittiöön niin kylissä kuin kaupungeissa. Sillä jos millä saadaan maut kohdilleen myös kouluaterioihin.

Muita koulumme keittiöön kuuluvia mausteita ovat kurkumajauhe ja tuore inkivääri. Chiliäkin lisätään ripaus. Lapsille toki vain miedommin, sillä sen tulisuuteen totutellaan ajan kanssa. Opettajille tarjottavasta lounaasta saakin jo sitten mukavan poltteen suuhun.

.

Näistä kokoat Länsi-Bengalilaisen panch phoron -mausteseoksen:

 • Mustakuminan siemeniä
 • Kokonaisia kuminansiemeniä
 • Sinapinsiemeniä
 • Rohtosarviapilan siemeniä
 • Kokonaisia fenkolin siemeniä

.

Makoisia retkiä intialaiseen keittiöön!

Meidän ruokalistallamme on seuraavaksi kasvispohjaista ”dal” linssimuhennosta ja riisiä. Nams! 😋

.

Koulumme kokit valmistavat kasvis-linssimuhennoksen seuraavalla tavalla:

”KASVISDAL” linssimuhennos neljälle hengelle:

🌶 Mitä tarvitset?

2dl punaisia tai keltaisia linssejä ja noin 5 dl vettä.

Erilaisia kasviksia maun mukaan. Kokkimme suosivat tällä hetkellä seuraavia sesongin vihanneksia: oransseja kurpitsoja, perunaa, tomaattia ja kesäkurpitsaa. Öljyä paistamiseen.

Maustamiseen käytämme kurkuma- ja chilijauhetta, kokonaisia chilejä, puna- ja valkosipulia, inkivääriä, suolaa ja sokeria. Kaiken kruunaa viiden mausteen ”panch phoron” mausteseos.

.

🌶 Näin se syntyy:

 • Paista linssejä öljyssä hetki, kunnes ne saavat hieman väriä. Sen jälkeen lisää linsseihin vesi. Lisää vettä vähitellen valmistamisen aikana, jotta saat dal’ ista haluamasi paksuista.
 • Freesaa kasvikset öljyssä ja yhdistä linssien kanssa.
 • Kuullota kattilassa kokonaiset chilit ja punasipuli.
 • Lisää kurkuma, chilijauhe sekä hienoksi jauhettu inkivääri ja valkosipuli.
 • Lisää seos tekeillä olevaan muhennokseen.
 • Lisää vielä suola ja tilkkanen sokeria.
 • Voit heittää sekaan myös muutaman laakerinlehden.
 • Lopuksi ripottele Panch phoron mausteseosta sopiva määrä.

Anna muhennoksen hautua meheväksi.

Keitä lisukkeeksi riisiä keitto-ohjeen mukaan.

Tässä autenttinen koulumme resepti – ja sitten vain herkuttelemaan!

Vinkki: kotikokit voivat halutessa silputa päälle vielä tuoretta korianteria. Rapsakka papadum leipä sopii myös dal ’in kylkeen (löytyy aasialaisista elintarvikeliikkeistä). Papadumia on usein tarjolla intialaisissa kodeissa ruoan kanssa ja korianteri on Intian ykkösyrtti! 🥬

Maistuvaa ruokahetkeä! 😋🌶

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: