Tammikuinen tervehdys Ateswartalasta

Vierailin Matunin kanssa toistamiseen Arteswartalan koululla urheilupäivän jälkeisenä päivänä. Lapsia koulussa oli tuolloin vähemmän, koska edellinen pitkä päivä oli ollut monelle lapselle rankka, vaikkakin hauska joten jotkut vanhemmat olivat päättäneet pitää lapselleen lepopäivän, mikä on normaalia Intiassa, kertoi Matun. Tällä hetkellä Canelipuun Amader Skulessa on neljä luokkaa.

 

DSCN1004Koulurakennuksessa toimii 3 luokkaa, luokat on jaoteltu bambuseinin. Yhtä luokkaa opetetaan koulurakennuksen viereisessä kyläkomitean talossa. Muutaman viikon kuluttua alkaa uusi lukukausi ja Canelipuun uudet esikoululaiset aloittavat koulun :). Tällöin kyläkomitean talossa oppii kaksi luokkaa. Tällä hetkellä suunniteilla on että nämä kaksi ovat ylemmät luokat, koska ne ovat pienempiä kooltaan. Varsinaisessa koulurakennuksessa toimivat luokat ovat siirtyneet opiskelemaan lattialla istuen, sillä näin kullakin on enemmän tilaa ja hankkeilla onkin bambumatot. Lattialla istuen opiskelu on varsin yleistä Intiassa. Monet perheet syövätkin kotonaan lattialla istuen. Myös koululuokkien viihtyvyydestä puhuttiin Matunin kanssa – koulun maalaus tuleekin tapahtumaan ennen seuraava monsuunikautta eli parin kuukauden sisallä. Koulu maalataan sisältä ja ulkoa, maalien värejä ei olla vielä päättetty, puhuttiin että joku mukavan piristävä väri olisi kiva. Olisi mukava jos lapset voisivat äänestää väreistä :). Myös koulun pihan viihtyvyteen panostetaan enemmän ja istutetaan lisää pensaita.

Picture 115Tällä hetkellä lapset opiskelevat päivittäin bengalin kieltä, matematiikkaa sekä englantia. Viikoittain lapsilla on myös tarinankerronta tunteja, käsitöitä, urheilua sekä yleistä tietoutta, missä opiskellaan muunmuassa ymparistö-oppia ja käydään läpi yleisesti mitä maailmalla tapahtuu. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa että koulun toiminta on vuoden takaisesta lähtenyt hyvin käyntiin ja voisi sanoa jopa että vakiintunut. Sekä vanhemmat että lapset ja opettajat vaikuttavat tyytyväisiltä. Matun huomautti, että opettajat tarvitsevat enemmän koulutusta erilaisista opetus metodeista. Opettajille onkin järjestetty kuluneen vuoden aikana koulutusta erilaisita opetusmetodeista. Pääsin seuraamaan Matunin pitämää tuntia eskareille ja oli kiinnostavaa seurata kuinka leikin avulla lapset seurasivat innokaina ja luokkatilanne pysyi helposti hallussa ja oppiminen oli hauskaa. Omalla esimerkillään Matun näytti opettajillemme mallia. Matunilla on takana 10 vuoden kokemus Kalkutan slummikoulussa opettamisesta ja hän on käynyt Intiassa arvostetun Loretto-opettajan koulutuksen.

Kolkatan vierailuni aikana olemme Matunin kanssa pohtineet tulevaisuuden näkymiä ja seuraava tärkeä tarve olisikin kouluruokailu eli lounas lapsille. Siihen Canelipuulla ei vielä kuitenkaan ole varaa. Vaikka ruokailu 150 lapselle maksaakin vain 10 euroa päivässä, on se iso summa vuodessa. Ehkä tulevaisuudessa esim. joku yritys lähtisi sponsoroimaan kouluruuan lapsillemme? Peukut pystyyn :)! Koulupuvut lapsille ovat työnalla. Olemme myös yhdessä koko Canelipuun poppoon kanssa miettineet Canelipuun ystävien tulevaisuuden vierailuja sekä mahdollisia suomalaisten opiskelijoiden ulkomaanvaihtoa ja heidän oleskeluaan koululla. Ehkäpä myös kummikoulun/-luokan löytämistä Suomesta Ateswartalan Amader Skulelle :). Ideoita otetaan vastaan!

Kalkutasta kuittaa Anni 🙂

%d bloggaajaa tykkää tästä: