Monsuunisateet

Monsuunisateet koettelevat länsi-Bengalia, myös Ateswartalan kylää. Kylän savimaatiet lainehtivat vedestä ja toistaiseksi ei sateille näy loppua. Lammet tulvivat yli äyräiden. Riisipellot näyttävät järviltä. Satoa ei tänä vuonna enää tule. Picture 009Koululta johtava tie pois päin veden alla

Niillä pitää selvitä mitä varastoissa on. Ja torilta ostaa sitten lisää. Riisin hintakin varmasti taas nousee kun sato jää pieneksi kovien monsuunisateiden vuoksi. Matun soitteli eilen ja kertoi tästä minulle. Koulumme on ollut koko viikon suljettuna, koska liikkuminen kylässä on vaikeaa tulvien vuoksi ja perheillä tekemistä kotona sateiden tuhojen estämiseksi. Toissa vuonna kävimme Ateswartalassa juuri monsuunikauden lopulla. Muistan, kuinka kävelimme paljain varpain ”tietä” pitkin, joka oli kuin savinen perunapelto – nilkkoja myöten upposi mutaan ja liukasteli joka askeleella. Kuitenkaan tilanne Ateswartalassa ei ole niin paha kuin joissain muissa kylissä. Joen varren kylät joutuvat pelkäämään ettei joen vallit murru. Näin kävi viime vuonna monsuunien aikaan. Annin kanssa olimme tällöin juuri Intiassa ja näimme omin silmin kuinka joen suolainen tulvavesi oli levinnyt laajalti riisipelloille – silmänkantamiin vain vettä, pellot olivat tosiaan kuin järvi.

Picture 013 Riisipelloilta lohduton näky

Sateiden on luvattu jatkuvan vielä ainakin kolme päivää. Toivotaan sydämissämme ettei monsuunit saa tänä vuonna enempiä tuhoja aikaiseksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: