Kaijan vierailu Canelipuun koululla

Maaliskuussa vuonna 2016 sain vihdoin tilaisuuden lähteä käymään Canelipuun koululla. Oli todella hienoa ja koskettavaa nähdä tämä kaikki omin silmin, koska olen ollut ”hengessä” mukana alusta asti, vaikken ole itse sen kummempaa tehnytkään. Koska tunsin Katjan, Annin ja Raoulin jo ennen Canelipuun perustamista sain kuulla heidän pohdintaansa tästä unelmasta alusta alkaen, oli hienoa nähdä, että siitä unelmasta tuli totta! DSC_4163Se kaikki, mitä Katja minulle yhteisen työharjoittelun aikana Bangladeshissa alkoi unelmoida, on muuttunut hienoksi ja koskettavaksi todellisuudeksi monen Atheswartalan kylässä asuvan ihmisen elämässä. Oli myös hienoa nähdä Matun ja se tapa jolla hän paneutuu asiaan.  Koululaisten ja opettajien silmistä loisti into ja kiitollisuus. Uskon, että tämä koulu on siunaukseksi koko kylälle. Hyvin tehty Katja, Anni, Raoul ja Matun! Matun on tietenkin avainasemassa, koska on paikallinen ja hänellä on jo aiempaa kokemusta kehitysyhteistyöstä. Hän on ehdottomasti oikea henkilö tuohon tehtävään. Aiempi kokemus ja suuri lämmin sydän se on, jota tuossa tehtävässä tarvitaan. Matunilla on kunnioittava ja ystävällinen tapa kommunikoida kyläläisten kanssa ja siksi varmasti luottamus onkin syntynyt niin hyvin. Arvostan sitä lähestymistapaa jolla Canelipuu r.y. toteuttaa unelmaansa: kysellen ensin kyläläisten tarpeita ja toiveita vasta sitten miettivät auttamismahdollisuuksia. Näin apu on sitä, jota koululla ja Atteswartalassa todella tarvitaan.

Koululla kaikki ottivat innoissaan meidät vastaan ja Raoulin tehdessä kysymyksiä kyläläisille heidän tarpeistaan ja terveydentilastaan, oli sykähdyttävää nähdä se luottamus, joka heidän välillään on. Sain myös kuulla, että sellainenkin meille itsestään selvä asia kuin käsien pesu ennen ruokailua ei ollut aiemmin tapana monenkaan kyläläisen rutiineissa, nyt siitä on tullut heille tapa, joka on auttanut heitä pysymään terveempänä. Vanhemmat ovat huomanneet lasten käyvän käsien pesulla ennen ruokailua ja ovat ottaneet mallia lapsistaan. Tämä on saanut alkunsa kouluruokailun myötä. Mitä tästä opimme? Pienistä asioista todellakin kasvaa suuria ja merkityksellisiä asioita.

DSC_4225Veimme koululle kasan lautapelejä ja minäkin toin korteni kekoon. Toivon, että nuo pelit ovat iloksi ja opiksi oppilaille ja koko kylälle. Hienoa on sekin, että niin moni on lähtenyt mukaan toteuttamaan tätä unelmaa, joka on jo nyt alkanut tuottamaan hedelmää! Tehdään lisää hyvää yhdessä!

Näin kirjoitteli Kaija Grundell, Katjan, Raoulin ja Anni ystävä, ja nyt myös Matunin!

%d bloggaajaa tykkää tästä: