Asiaa roskista

Jos joku teistä on käynyt Intiassa, yksi silmiinpistävimmistä näyistä on väriloiston lisäksi hurja roskien määrä. Joka paikassa. Intialaisilla ei juurikaan ole tietoutta roskaamisen seurauksista. Näppituntumalta voin myös sanoa, että kyse on paitsi tietämättömyydestä, myös välinpitämättömyydestä. Muovipusseja, papereita ja muuta roinaa heitellään surutta. MIHIN VAAN. Missä vaan. Milloin vaan. Ja kun niitä intialaisia on se lähemmäs 1,2 miljardia, niin voitte vaan kuvitella roskan määrää.

Olen kuullut surullisia tarinoita muovipussiin tukehtuneista lehmistä ja nähnyt niin monia rehevöityneitä lampia täynnä roinaa. Katuojat haisevat kuin mädät kananmunat, kun sinne valutetaan omat jätevedet ja heitetään kotitalouksien roskat pois silmistä. Osa kerää pihamaaltaan aika ajoin roskat kasaan ja polttaa ne taivaan tuuliin. Toisaalta – mitä vaihtoehtoja on kun maassa ei ole jätehuoltoa. Muovia, lasia ja metallia tiettävästi kierrätetään, ainakin niitä olen nähnyt pienten käsien kaivelevan katuojista kangassäkkeihin, kai niistä muutaman rupian saa kotiinviemisiksi iltasella.

DSC_1045

Olen keskustellut ystäväni ja Canelipuun Intian kordinaattorin Matunin ja hänen perheensä kanssa jo vuosia roskaamis-asiasta ja se on ollut kuin kivellä seinään löisi-haaste… kuitenkin nyt, kymmenen vuoden ystävyyden jälkeen perhe Modak ei enää heitä roskia ikkunasta pihamaalle ja katuojaan, vaan heille ostamaani roskakoriin ja sen täytyttyä (ikävä kyllä) poltavat roskat, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole. He myös puhdistavat katuojan (ainakin oman talonsa kohdalta) ja samalla näyttävät mallia ystäville ja naapureille – olen heistä ylpeä!

Ekologisuus oli yksi tärkeistä aiheista, joista Matunin kanssa keskustelimme yhdistystä perustaessamme. Mm. WC koulun pihalle tuli rakentaa luontoystävälliseksi, lapsille tulisi sisällyttää opetukseen ympäristöoppia etc. Sanonpa vaan, että perus intialaista tyyliä on vaikea murtaa, mutta:

DSCN1010

Tämä on roskapönttö!! – Kuvan lähetti Matun. Kuva on otettu Ateswartalan koulumme terassilta! Voin kertoa, että meillä syytä olla iloinen :). Ei meinaan ihan joka koulun pihalla ole roskapönttöä Intiassa! Matun alkoi vihdoin omatoimisesti touhuta ympäristökasvatuksen puolesta koulussamme. Metodi: Joka päivä koulun jälkeen ennen kotiin lähtöä lapset ja opettajat keräävät koulun sisältä ja pihalta kaikki sinne päivän aikana kerääntyneet roskat – kappas, jo muutaman päivän kuluttua päivän päätteeksi roskaämpäristä löytyi enemmän roskia kuin pihamaalta – hyvä Matun, taktiikkasi toimii!! Joka päivä tämän roskankeräys-session jälkeen opettajat polttavat roskat koulun vieressä, edelleenkään en ole vakuuttunut tästä, jos jollain on hyviä vinkkejä asiaan liittyen, niin otetaan vastaan 🙂

DSCN0929
Opettajattaremme roskanpolttotouhuissa

  2 comments for “Asiaa roskista

 1. Anonymous
  7.1.2011 at 06:44

  Eikö roskien polttamisessa ole tulipalovaara, että tuli leviäisi ei-toivottuihin paikkoihin…?
  Hienoa työtä olet/te saaneet aikaan 🙂
  Kuinka biojäte Intiassa kierrätetään? Siitähän saisi multaa.
  -Laura

 2. Ange
  22.7.2011 at 09:55

  Jos roskia heitellään surutta minne vaan, onko Intiassa myös tapana heittää roskapusseja suoraan mereen? Afrikassa paikoitellen tätä tehdään ajatuksella ”poissa silmistä, poissa mielestä”. Tosi surullista, niin pienillä teoilla pystyy kuitenkin vaikuttamaan niin paljoon. Lähtökohdat ei aina ole helpoimmasta päästä, mutta kaikkea voi yrittää parantaa.

Comments are closed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: