Kouluruokailu

Me Canelipuun perustajat ja oppilaidemme vanhemmat olemme haaveilleet kouluruokailun mahdollisuudesta koulumme oppilaille siitä asti kun perustimme koulun. Se vaan on ollut mahdotonta, koska ruokailun järjestäminen olisi maksanut saman verran vuodessa kun koko pienen Canelipuumme vuosimenot jo olivat. Uskoimme mahdollistavamme kouluruokailun kuitenkin jonain päivänä oppilaillemme – kuuluhan ruokailu nyt joka kouluun puhumattakaan terveellisen ruoan vaikutuksista lasten kasvuun ja oppimiseen.

IMG_0844Ensimmäinen kouluruoka – tarjolla hotspotia

Neljä vuotta siinä meni, kunnes nykyinen Canelipuun ihana hallitus pani unelmalle siivet selkään ja saimme puskaradion kautta 26 ihanaa uutta tukijaa, joidenka avustuksella saimme ruokaohjelman alkuun ja joidenka avulla tästä eteenpäin joka ikinen koulupäivä voimme tarjota pikkuisillemme lämpimän aterian! Voidaanko olla kiitollisempia kaikille tukijoillemme – ilman teitä tämä tosiaan ei olisi mahdollista! (pst. neljä tukijaa vielä uupuu..saa ilmoittautua)

Uusi kouluvuosi alkoi vuoden vaihtuessa. Matun ja ruokaryhmämme kokki ja vastaava mies kävivät ostamassa tarvittavat välineet ruoan laittoon ja jakeluun. Meillä on ollut Matunin kanssa monet maalaisjärjelliset keskustelut kaiken toiminnan ekologisuudesta, näin ollen he ostivat (ei muoviset) vaan teräksiset lautaset lapsille. Astioiden ja käsien pesuun halusimme luonnonmukaiset pesuaineet jotta toimintamme rasittaisi mahdollisimman vähän koulumme ympäristöä. Täytyy sanoa että heitä kovasti nauratti ”vaatimuksemme”, Intiassa yleisesti ekologisuuden huomioon ottaminen on aivan lapsen kengissä. Kuitenkin perusteltuamme miksi muovi vs. teräs tai kemialliset pesuaineet vs. luonnolliset, ymmärsivät he näkemyksemme. (Ehkäpä kirjoitan tästä lisempää tuonnempana).

IMG_0834

Kouluruokailu työllistää kaksi uutta kyläläistä – kokiksi valittiin kyläläisten yhteispäätöksellä eräs ihana nainen, joka on koko koulumme olemassa olon ajan tehnyt koulumme tapahtumissa ruokaa vapaaehtoistyönä. Lapset pitävät hänen tekemästä ruoasta ja hän tekee ruokaa intialaisittain hygienisesti. Ruoka pitää myös ostaa ja kantaa koulullemme – valitsimme koulukomitean luottojäsenen tähän työhön. Hän organisoi ja suunnittelee hankinnat.

Ruoka-aineet hankitaan mahdollisimman pitkälle lähiruokana suoraan Ateswartalan kylästä. Riisi ja kasvikset ostetaan paikallisilta maanviljelijöiltä tasapuolisesti vuorotellen. Kaupungista joudumme ostamaan vain linssit (niitä ei viljellä kylässämme), ruokaöljyn ja mausteet. Näin iloksemme voimme myös tukea Ateswartalan maanviljelijöitä. Kolmena päivänä tarjoillaan Hotspot-pataa, eli intialaista kasvisrisottoa ja muina kolmena päivänä (kuusi päiväisestä kouluviikosta) tarjoamme erikseen riisiä, linssikastiketta ja kasviscurrya. Ruokajuomaksi lapset saavat puhdasta kaivovettä, mutta ehkäpä me joku kaunis päivä hankimme koulullemme pari lehmää, jotta oppilaat saavat tuoretta maitoa ruoan kanssa 🙂 ?

Ruoka valmistetaan koulun vieressä katoksessa puulämmitteisesti, ”jämäpuusta” mitä kylästä löytyy. Aluksi on sovittu että oppilaidemme vanhemmat tuovat pihapiiristään ylimääräistä puuta ruoan valmistukseen meidän koululle. On tarkoitus myöhemmin ostaa jämäpuuta kylän reunamilla sijaitsevasta ”lautatehtaasta”. Kaasupullot ovat Intiassa luvanvaraisia ja vaikean prosessin takana saada, toistaiseksi se ei kuulema ole varteenotettava ruoanlämmitys muoto meidän koululle.

Olisikoha tässä kerrottu kaikki kouluruokailusta? Kysykää ihmeessä jos jonkin asia jäi vielä kertomatta! Kaikki tietysti Ateswartalassa ovat innoissaan kouluruokailun alkamisesta! Tosi iso juttu!

Seuraava haaste Canelipuulle on saada varat kerättyä lisärakennusta varten, tarvitsemme tiloja kahdelle luokkahuoneelle sekä keittiölle. Meidän koulussa on kolme luokkahuonetta, kaksi pienikokoisinta  luokkaa on opiskellut koulun viereisessä mutatalossa, mutta nyt sen seinään on tullut halkeama ja lisäksi sen huoneet ovat niin pienet etteivät kasvavat luokkakoot mahdu niihin enää opiskelemaan.

 

  1 comment for “Kouluruokailu

Comments are closed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: