Kouluarkea pienten oppilaiden kanssa

Paljon on ehtinyt tapahtua jälleen koulun arjessa! Saimme vieraaksemme myös ystäviä Suomesta, Annin ja Matin. Viikko heidän ollessa rikastuttamassa kouluarkea vierähti nopeaan ja siihen mahtui muun muassa pallottelua ja riemukkaita leikkejä. Kaikki koululla toivottavat heille mitä parhainta reissun jatkoa ja hienoja elämyksiä heidän matkallensa, jolla riittää jatkoa vielä hyvän tovin! Myös paljon odotettu, ilolla, musalla ja taitavaakin taitavimmilla esityksiä sisältänyt kulttuuripäivä toi kouluarkeen lisämaustetta.

Tyypillisintä koulun arkea pääsemme jakamaan ensimmäisenä aamusta saapuvien follow-up ohjelman oppilaiden kanssa, ketkä saapuvat koululle jo 6:30. Yhdeksän aikoihin heidän siirryttyä kodin kautta yläasteelle, aloitamme kouluarjen 10:30 saapuvien pienempien oppilaiden kanssa. Väliin jäävä 1,5 h mittaisen tauko jakaa arjen täällä koululla näin ollen kahteen sykliin. Oppilaiden määrässä on vaihtelua jonkin verran riippuen siitä, että onko vuoden alku, kesäaika taikka vuoden loppuun keskittyvä loppurutistus. Lapsien lukumäärästä pidetään lukua päivittäin ja opettajat merkitsevätkin seurantakirjaan läsnäolijat. Koulun follow-up ohjelmaa hyödyntää päivittäin 50-80 oppijaa ja päiväopiskelijoihin lukeutuu noin 140 oppilasta. Vuosittain noin 25-30 uutta oppilasta aloittaa koulutien ja saman verran siirtyy yläasteen kirjoille.

Molempien oppilasryhmien arki alkaa joka aamuisella jumalia kiittävällä rukouksella. Rukouksen yhteydessä myös katsotaan Follow-up oppilaiden kohdalla kynsien pituus ja tämä onkin auttanut lapsia pysymään terveinä paremmin. Kynsien alle kerääntyy helposti epäpuhtauksia ja mikäli kynnet ovat päässeet kasvamaan liian pitkiksi, kehotetaan lapsia huolehtimaan kynsien pitämisestä lyhyenä.

Rukouksen jälkeen lapset siirtyvät luokittain omille paikoillensa luokkatiloihin. Päiväopiskelijoiden opetuksesta vastaavat pääopettaja Mahes ja opettajat Falguni, Anita, Tusi, Putul ja nyt äitiyslomapäiviä viettävä Madhumita.

Koulun pihan kukkien huolehtiminen on päiväopiskelijoille mieluinen tehtävä. He kantavat vettä janoisille kukille, jotta upeat daaliat, marigoldit ja ruusut pääsevät täyteen loistoonsa.

Neljä Follow-up opettajaa vastaavat täällä koululla yläasteelaisten opetuksesta ja läksyavusta. Opettaja Julika (vas.) opettaa 6 luokkaa ja Sujata puolestaan vastaa luokan 5 opetuksesta. Näille luokille he vastaavat näiden luokkien kaikkien kouluaineiden opetuksesta. Opettaja Soumitran vastuualueeseen lukeutuu puolestaan englannin ja äidinkielen opetus, sekä historia että maantieto. Rajkumar on matematiikan opettaja, lisäksi hänen opetukseen sisältyy erilaiset tiedeaineet, kuten biologiat ja fysiikka.

Koulun tilojen siistiminen kuuluu follow-up ohjelman oppilaiden tehtäviin. He lakaisevat luokkahuoneiden lattiat, sekä pihan ja huolehtivat saniteettitiloista. Myös roskiksien tyhjennys on yksi tehtävä. Tällä hetkellä ainoa, paremman puutteessa oleva tapa roskien hävittämiseen, on niiden polttaminen. Biojätteelle onkin jo hyvä tapa hankkiutua eroon, sillä koirat, kissat saavat ruoantähteistä oman ateriansa. Toisinaan myös lampien kalat. Muu ruuanlaitosta syntyvä jäte kuten kasvien lehdet ja kuoret päätyvät puolestaan lehmien ja vuohien ravinnoksi.

Alkuvuodesta opiskelu on kevyempää ja erilaiset juhlat sekä festivaalit värittävät kouluarkea. Vuosittain järjestettävän, helmikuisen kulttuuripäivän jälkeen kouluaineiden opetus monipuolistuu ja lasten koulupäivä pidentyy sen jatkuessa lounaan jälkeen. Alkuvuodesta lounas päätti lasten koulupäivän. Kulttuuripäivän jälkeen alkaa muiden aineiden opetus, historiaa, maantietoa, biologiaa. Myös taiteiden ja tanssinopetus alkaa kulttuuripäivän jälkeen. Kulttuuripäivää valikoituneiden esiintyjien osalta tanssi, sekä draamaharjoitukset kuuluivat
arkeen, jo kulttuuripäivää edeltävänä aikana. Kulttuuripäivä on odotettu tapahtuma koululla sekä kyläläisten keskuudessa – tästä lisää tulevassa kulttuuripäivä blogitekstissä!

Kuvassa opettaja Tusi ohjaa tanssillista lorutuntia. Hän on lahjakas tanssinopettaja ja opettaa myös muita aineita koululaisille. Tusi sijaistaa muun opetuksen osalta tällä hetkellä äitiysvapaita viettävää Madhumitaa.
Päiväopiskelijoista nuorimmaisilla, nelivuotiailla eskarilaisilla opetus koostuu muun muassa bengolin aakkosten ja numeroiden harjoittelusta. Laulu ja loruleikit ovat myös osa eskarilaisten päivää. Erityisesti lorutunnit ovat täynnä iloa ja naurua – englannin kielisten laululeikkien lisäksi hieman tutuksi ovat tulleen bengalin kielen lorut. Ja on välillä mukaan mahtunut muutama suomilorukin!

Ensimmäisellä luokalla opetellaan kirjoittamaan bengalin sanoja ja aloitetaan myös englanniksi aakkosten ja kirjainten opettelu. Myös matematiikan alkeet tulevat uutena lisänä pienille opiskelijoille. Toisella luokalla erilaisia kouluaineita on jo monta, sillä luokalta toiselle siirryttäessä opintojen vaativuus kasvaa, kun mukaan tulevat muut kouluaineet.

Bengalin kielen oppitunti ykkösluokalle on meneillään Anitan toimesta. Opettajat koululla opettavat jokaiselle luokalle lähes kaikkia kouluaineita. Anitan erikoisalana on kuitenkin englanti, bengalin tunnit sekä matematiikka ja hän opettaa kaikkia luokkia, lukuun ottamatta nuorimaisia esikoululaisia.

Opettaja Mahes opettaa neljännelle luokalle englantia, joka on matematiikan lisäksi hänen erikoisalaa. Mahes on myös pääopettaja koululla ja vastuussa muun muuassa erillaisista raportoinneista ja koulurutiineista. Hänellä on myös päävastuu lukujärjestyksistä.

Matematiikan tunnin laskutoimitukset ratkeavat opettaja Falgunin tunnilla. Falguni opettaa kaikkia aineita esikoululaisille, sekä ensimmäiselle luokalle.

Bengalin tunnin päätteeksi opettaja Putul tarkistaa pienten ykkösluokkalaisten tehtävät. Putul opettaa kaikkia luokkia esikoululaisista neljänteen luokkaan asti.

Oppitunneilla liitutaulut ovat kovassa käytössä. Sekä kirjat, joiden tehtäviä lapset tekevät. Lapset saavat käytettävät oppikirjat koululta ja myös yläasteelle siirtyneiden follow-up ohjelman opiskelijoita tuetaan kirjahankinnoissa, sillä he eivät saa kaikkia tarvittavia kirjoja koululta. Perheet ovat usein hyvin vähävaraisia ja kirjahankinnat olisivat usealle perheelle liian suuri panostus. Köyhyys on yksi syy muiden joukossa, mikä kasvattaa koulutien päättymisen riskiä.
Koululla 40 ja 45 minuutin mittaiset oppitunnit aloitetaan bengalilla, äidinkielen tunneilla ja seuraavaksi on vuorossa englannin opetusta. Päivä jatkuu oppituntien vaihtuessa matematiikkaan, minkä jälkeen onkin erilaisten tiedeaneiden vuoro. Näiden oppituntien jälkeen on varttitunnin mittaisen tauon paikka sekä koululounaan vuoro. Koululounaan jälkeen esikoululaisten päivä päättyy, päiväopiskelijoiden päivän vielä jatkuessa erilaisilla taideaineilla ja tanssiharjoituksilla.

Näin työharjoittelijan näkökulmasta kouluarki tarjoaa kyllä hienon mahdollisuuden päästä toimimaan näiden ihanan iloisten lasten kanssa, sekä tutustumaan koulun toimintaan. Tässä ympäristössä vietetyn ajan myötä näyttäytyy myös se ihmisten arkitodellisuus, kun pääsee seuraamaan, kuinka ihmiset täällä elävät kyläelämää aidoimmillaan. Tuo tämä ympäristö myös konkreettisemmin esille koulutuksen, että kehitysyhteistyön tärkeyden. Mukana kouluarjessa toimiminen mahdollistaa myös erilaisen toiminnan järjestämisen lisänä kouluarkea ja rooli työharjoittelijana muodostetaankin paljolti itse. Pihapelejä ja leikkejä on runsaasti erilaisia ja osaa niistä onkin ollut helpohkoa toteuttaa, kun ne eivät välttämättä vaadi suurta määrää tarvikkeita. Edellinen viikko oli maailman tutkimiseen kartan avulla painottunut viikko. Isolle maailman kartalle sijoitimme eri maiden lippuja, joka herätti oppilaissa kiinnostusta kovasti. Ja ihmekös tämä, kun onhan maailma niin ihmeellinen!

Samaan tyyliin tuli tutuksi myös useat maailman eläimistön edustajat, sillä tutkimme missä asuu lumileopardi ja missä taasen elää poro sekä pingviini. Pienet koululaiset tiesivät myös, että leijona asuu Afrikan lisäksi Intiassa – onneksi en lähtenyt väittämään vastaan, sillä tottahan tämä on!

Mukaan mahtui myös tervapataa ja hippaleikkejä. Lisäksi peli, jossa oppilaat yrittivät ”pelastautua” meren alle jäävälle saarelle oli myös hauska ja helppo näyttää ilman monimutkaista ohjeistusta. Hyppynaruhypyt erilaisine hyppytyyleineen oli myös kiva pieni osa ohjelmaa.

Riippuen toiminnasta kielelliset haasteet muuttavat monesti suunnitelman kulkua, sillä suunnitelma ei välttämättä etene ennalta ajatellun mukaisesti. Eikä ohjaustoimintaa yleensä voidakaan tarkasti käsikirjoittaa, mutta toki oman vaikutuksensa tuo, että itseilmaiseminen on erilaista, kuin omalla äidinkielellä. Erilaisia haasteita voi kuitenkin ajatella oivana oppimiskokemuksena. Yrittäminenhän tunnetusti aina kannattaa ja on tärkeintä! Ainahan ei ole vain yhtä tapaa tehdä asia oikealla tavalla ja täällä Intiassa erilaisia tapoja onkin riittämiin. Oma tapa ja yritykset varmasti hyvin mahtuu mukaan. Oivalluksia sekä onnistumisia riittää, joten tulee niiden kautta leikkeihin ja peleihin aina iloa uudella draivilla – tuntuu näiden havaitseminen niin hienolta!

Oppituntien jälkeen on lasten varttitunnin kestävän tauon paikka ennen koululounasta. Tauon alun merkiksi kajahtaa koulun kello. Kuten myös jokaisen oppitunnin välissä. Välinehankintoja ja niiden helppoa käyttöönottoa ajatellen, päädyimme ajatukseen, että tarvikeboksi tänne on kyllä saatava. Tällöin esimerkiksi välitunneilla lapset pääsevät helposti ottamaan tarvikkeita käyttöön. Ja koulun jälkeen. Koulupäivän päätyttyä ja lasten lähdettyä kotia kohti, on meillä täällä useimmiten vuorossa sellaista yhteisöllistä rentoutumista – vietämme aikaa koululla, missä myös majoitumme tai koulun lähiympäristössä.

Tämän kaltaista on arkemme koululla pienten oppilaiden ja kanssa! Seuraavaksi olikin meillä heilutteluiden ja vilkutusten kautta siirtyminen Kolkataan muutamiksi päiviksi, erilaisemman arjen pariin.

Terveisin, Niina, Vaihto-oppilas, työharjoittelija 🙂

%d bloggaajaa tykkää tästä: