Toiminta

 

 

Canelipuu ry toimii Intiassa, Länsi-Bengalin osavaltiossa Sundarbansin alueella, pienessä maalaiskylässä nimeltään Ateswartala. Täällä yhdistys on korjauttanut koulurakennuksen ja organisoinut ala-asteen peruskoulun toiminnan alkuun – näin jo 218 lasta on päässyt aloittamaan koulutaipaleensa.

 

 

Amader Eskul

Koulumme nimi on Amader Eskul – se tarkoittaa Meidän Koulu. Koulu on vuonna 2013 tunnustettu yhdeksi Intian virallisista kouluista – koulumme toiminta on siis tunnustettu valtion taholta kaikin puolin laadukkaaksi. Tämän ansiosta koulumme oppilaat saavat ala-asteen virallisen päättötodistuksen. Koulussamme toimii esikoululuokka ja luokat ensimmäisestä neljänteen.

 

Follow up-ohjelma

Haluamme tukea koulumme oppilaiden opiskelua myös ala-asteen jälkeen jottei heistä tulisi koulupudokkaita. Koulullamme toimii Follow up-ohjelma meiltä yläasteelle siirtyneille oppilaille. Kaksi opettajaa tekevät päivittäin läksyt yhdessä koulullamme yläasteelaistemme kanssa ja seuraavat samalla että yläasteen oppi on mennyt perille. Monien lasten vanhemmilla ei ole yläasteelaisten läksyissä vaadittavaa tieto-taitoa ja yläasteen luokkakoot ovat valtavat, jopa 100 oppilasta – tällöin ei opettajalta voi saada henkilökohtaista apua. Meidän Follow up-ohjelma on hyvin tarpeellinen.

 

Kouluruokailu

Iloksemme pystyimme mahdollistamaan Amader Eskulen kouluruokailun vuoden 2014 alusta. Nyt koulumme oppilaat saavat joka koulupäivä lämpimän ruoan! Kaikki mahdolliset raaka-aineet ostetaan Ateswartalan kylän maanviljelijöiltä lähiruokana.

 

Ympäristötietous

Pyrimme toimimaan koulullamme mahdollisimman ekologisesti. Tavoiteena on saada ekologinen ajattelu leviämään mahdollisimman laajalti kyläyhteisössä. Pieniä tekoja ympäristön puolesta ovat mm:

1) Oppilaille on korostettu wc:ssä käymisen merkitystä (aiemmin pisun sattoi tehdä mihin vaan)

2) Koulussa on alusta alkaen olleet roskakorit, joita niin opettajat kuin oppilaat ovat harjoitelleet käyttämään (Intiassa on tapana heittää roskat maahan)

3) Ruoka-astiat ovat alumiinia, ei muovia kuten monessa koulussa

4) Ruoka-astioiden ja käsien pesussa käytetään pesupähkinöitä (kemialliset pesupulverit ovat laajalti käytössä jopa maaseudulla Intiassa)

5) Follow up-ohjelman oppilaat ovat vieneet ympäri kylää roska-astioita jotka he käyvät tyhjentämässä kaksi kertaa viikossa. Tarkoituksena on saada kyläläiset oppimaan heittämään roskat roskikseen, ei luontoon ja ymmärtämään mitä maatumaton roska tekee luonnolle, riisipelloille.

 

Kyläyhteisölähtöinen työote

Toiminnallamme on ollut alusta alkaen tärkeää ottaa paikalliset ihmiset mukaan asioiden suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Näkemyksemme mukaan ilman tällaista vastavuoroisuutta ei saada aikaan kestävää kehitystä. Koulumme työntekijät ovat Ateswartalan kylästä ja sen lähikylistä. Ennen koulun rakentamista perustettiin kyläläisistä koulukomitea, jonka kanssa yhdessä neuvotellaan ja suunnitellaan kaikki kouluamme koskevat asiat. Vanhempia kuullaan joka kuukausi järjestettävissä vanhempainilloissa, joista on vuosien mittaan tullut varsin suosittuja vaikuttamistapahtumia. Koulumme kulttuuritapahtumat ovat muodostuneet koko kylän yhteisiksi tapahtumiksi. Koulustamme on tullut koko kylän sydän.

 

Tulevaisuus

Yhdistyksellämme on halu kehittää uusia toimintamuotoja. Lähitulevaisuudessa haaveilemme ainakin terveysprojektin aloittamisesta koulullamme. Myös koulumme oppilaiden päätettyä yläaste tulee pohdintaan erilaisten ammatillisten koulutusryhmien perustaminen niille jotka eivät halua lähteä yliopistoon opiskelemaan. Ehkäpä jonain päivänä voimme laajentaa toimintaamme johonkin muuhun kylään.