Intia

Intia

Intian tasavalta sijaitsee Aasiassa. Se on kymmenen Suomen kokoinen demokraattinen liittovaltio joka koostuu 28 osavaltiosta. Intia itsenäistyi 15. elokuuta 1947. Sitä ennen se oli Iso-Britannian siirtomaavalta. Aiempi historia ulottuu vuosituhansien taakse. Intiassa puhutaan satoja eri kieliä. Kansallisia kieliä on kaksi, hindi ja englanti. Intiassa on Kiinan jälkeen eniten ihmisiä maailmassa, noin 1,2 miljardia. Kolmannes väestöstä on alle 15-vuotiaita. Tästä joukosta vain pienellä osalla menee hyvin. Intian nopeasta talouskasvusta huolimatta suuri määrä äärimmäisen köyhiä ihmisiä elää vailla kunnollista asuntoa, juomavettä, ruokaa tai koulusta. Intiassa on enemmän lukutaidottomia kuin missään muussa maassa maailmassa (Unesco, 2014). Vaikka periaatteessa Intia on demokratia, jossa kastilaitos on kielletty, eriarvoisuus elää vahvana kulttuurisena ja uskonnollisena perinteenä.

Uskonto on näkyvä osa intialaisesta arkea. Maassa elää rinnakkain monia eri uskonnon edustajia. Hindujen temppelin kellojen helinä (hinduja n.81%) sekoittuu vieressä seisovan moskeijan rukouskutsuun (muslimeita n.14%). Tien toisella puolella kohoaa valkoiset kirkontornit risteineen (kristittyjä n.2,5%) ja turbaanipäiset sikhit (n.2%) ajavat moottoripyörällä niiden edestä. Punakaapuiset munkit ovat teellä moskeijan viereisellä teekojulla (buddhalaisia n.1%).

Intialaiset, huolimatta uskontokunnasta, ovat lähestulkoon poikkeuksetta Bollywood elokuvien ja kriketin ystäviä. Pohjois-Intian vuoristokylissä raikaa hindilaulut yhtä kovaa kuin etelän heikkarannoilla ja miljoonakaupunkien slummeissa.

Intia on maa joka herättää tunteita. Sen värit, tuoksut, äänet ja maut ovat jotain niin erilaista kuin meillä kotona. Intiassa on vahva, perinteikäs ja omaleimainen kulttuuri jonka kanssa pääsee kosketuksiin helposti. Intia on vastakohtia ja ääripäitä. Se on sekoitus ystävällisyyttä ja korruptiota, palatseja ja likaisia katulapsia, hymyjä ja hytkyviä linja-autoja. Chili ja kardemumma tuoksuu. Niin ja suitsukkeet. Ja lehmänlanta. Sitäpaitsi Intia ei nuku koskaan, vaikka iltaisin tuhannet perheet levittävätkin vilttinsä autotienreunaan pediksi.